onsdag 4 mars 2009

Jag har lovat att inte köpa någon av Rouges groteskt dyra XS öl


Inhandlade några förra året och tyckte ölen var väldigt bra men inte speciellt prisvärd. Tycker det finns en uppsjö schyssta amerikanska Imperial Stouts och DIPA:s att välja på till ett mycket mer plånboksvänligt pris. Rouge har genom åren fått en hel del skäll för att de generellt sett är dyra och när de slutade producera Imperial Stouten i vanliga glasflaskor var det en hel del konsumenter som blev riktigt sura. Literpriset gick upp med ca 10-15%, om jag minns rätt, och man behöver ju inte vara Einstein för att förstå att det hade noll och inget med ölen att göra. Jag tycker personligen det är rätt sniket att ta ut mer pengar för en vara bara för att man byter förpackning och det är irriterar att man inte kan välja bort de stora, klumpiga och fullständigt onödiga porslinsflaskorna.

Hur som helst hade jag bestämt mig, inga fler Rogue XS. Sagt och gjort, i måndags köpte jag några Mars Contreras Especial och ett par Oppigårds Spring Ale och vandrade nöjd ut från Systembolaget. Jag noterade att det fanns XS flaskor framställda men inte mer, kände inget behov av att köpa någon och det kändes rätt skönt. De gnidiga jänkarna skulle inte få en krona av mig den här gången.

När jag satt och surfade igår så hamnade jag på Casa Beer Blog och läste inlägget om förvirringen kring vilken årgång av Imperial Stouten som såldes. Enligt Systembolagets hemsida ska det var 2008:or men uppenbarligen hade flera personer fått 2006:or med sig hem. Som ett brev på posten fångades mitt intresse och mitt löfte om att inte köpa några flaskor var som bortblåst. Om nu alla rykten stämde så var det ju 2006:or som såldes på Systembolaget, dvs. årgångsöl, jippie!

Cyklade förbi Hansakompaniet på vägen hem idag och då slank två stycken Rouge Imperial XS ned i korgen trots de tunga jippoflaskor och det höga priset. Nu när det var lagrad öl så kändes det som poetisk rättvisa; jag får köpa en 2006:a till samma pris som en 2008:a och ”lurar” Rogue på det eventuella påslag de skulle kunna tänkas ta ut. Tänk vad bra man kan vara på att hitta på svepskäl för att köpa öl;-)

/Markus

Ps. Tomflaskorna, vad sjutton gör man med dem om man inte brygger öl, kokar saft eller dylikt? Måste de till återvinningscentral eller kan man slänga dem med resten av hushållssoporna? Porslin är mig veterligen inte möjligt att återvinna men det innebär väl inte per automatik att man kan slänga det hur som helst.

8 kommentarer:

  1. Tomflaskan skall tas till närmaste återvinningscentral och tippas i containern för rivningsmassor av oarmerad betong upp till 500 kg. Annars har jag ingen aning ;)

    SvaraRadera
  2. Själv är jag nördig så jag sparar tomflaskor (åtminstone de godaste/häftigaste ölen). Det är något jag kommer göra med Rogue, jag menar, har jag betalt en ofantlig summa pengar för flaskan vill jag inte slänga den. Å andra sidan kommer det väl en vacker dag när man måste göra av sig med det hela ändå. Jag lever inte i tusentals år tyvärr, men det gör nog Rogue-flaskan. Undra vad framtida civilisationer tänker när de hittar dessa flaskor?! hehe...

    SvaraRadera
  3. David, jag gjorde som dig länge dvs sparade de häftigaste tomflaskorna, radandes upp ovanför köksskåpen. Jag kan lova att efter ett tag såg det ganska "ungkarlsligt" och frugan höll på att få damp.
    När jag till slut slängde rubbet föll en sten av mina axlar och jag insåg hur fult det hade varit, egentligen ;)

    Lindström: Ack du svage.. du är nog inte den ende som syndat ;)

    SvaraRadera
  4. Självklart så ska man ta med dom tillbaka till staterna. Det är ju pant på flaskorna! ;-)

    SvaraRadera
  5. Weine: Oarmed betong, jaså;-)

    David L: Har säkert 3-4 flaskor du kan få av mig om du någon gång är i Malmö. Står mest och samlar damm här hemma och jag har inte sen susning vad jag ska göra av dem.

    Dempa: Jag brukar göra mig av med de flesta flaskorna, har sparat några få men det lutar nog åt att slänga dem också.

    Nej, det känns tryggt att veta att en och annan ölnörd föll för frestelsen.

    Oskar: Aha, då får man planera in en USA resa för att kunna panta flaskorna. Funderar om frugan tycker det är ett nog tungt vägande argument för att släppa iväg mig på en resa till ölens förlovade land;-)

    SvaraRadera
  6. Markus: Tack, men det är bra. Måste faktiskt göra mig av med några flaskor här. Börjar bli fullt...

    SvaraRadera
  7. David: Attans, trodde nästan jag kunde "lura" på någon dem;-)

    SvaraRadera