söndag 22 februari 2009

Är Mariestads Export och Norrlands Guld samma öl?


Varför överhuvud-taget göra ett sådant här ölstest är den första frågan vän av ordning ställer sig. Ett är då säkert, det beror inte på något brinnande intresse för dylika tokfiltrerade essensöl. Ska jag vara helt ärlig så minns jag faktiskt inte när jag senast drack vare sig Mariestads eller Norrlands och det ger mig en känsla av välbefinnande. Ölfascist, javisst!

Nåväl, varför ens bry sig om att testa öl man ogillar? Idén kommer ursprungligen från Double Bastard Beer Blogblog (Läs inlägget Myten om Mariestads publicerad 2008-09-07). DB hävdade att Mariestads och Norrlands bryggs i samma tankar och ställde frågan om det fanns fler likheter mellan ölen än så. Jag konstaterade att bägge har 5,3 volymprocent alkohol och det ger en fingervisning om att det faktiskt finns en möjlighet att det är samma öl.

Efter en diskussion med min bror och en ölbryggande kompis så beslutade vi oss för att utföra följande test på mellandagarna förra året i Ångsta (Jämtland). Mitt ibland vertikalprovningar av Yeti så klämde vi in lite smakkalibrerande industrilager och gjorde en insats för ölvetenskapen;-)

Så här gick vi till väga:

Två burkar inhandlades:
Norrlands Guld 08 sept 09 11:06X
Mariestads Export 14 sept 09 15:05X

Burkarna hade förvarats på samma ställe och vätskan hade temperaturen 11°C. Vi använde oss av samma sorts glas och vid första testet var det känt vilket prov som var vilket öl. I den andra och tredje omgången genomförde vi sedan ett blindtest.


En skvätt öl sparades av båda sorter för mätning av densiteten med hjälp av en vanlig hydrometer. Koldioxiden vispades bort i de två proven för korrekt mätning och kalibrering gjordes med hänsyn till temperatur.

Vad blev resultatet då?

Samtliga inblandade ölprovare enades om att färg, skum och doft var identiska för de två märkena. Kolsyrehalten verkade också vara densamma. I den första omgången, där det alltså var känt vilket prov som var vilket så tyckte alla att det var något mer humlebeska i Mariestads Export. När vi sen gick över till blindtest blev det genast svårare, två av tre blandade nu ihop ölen (däribland jag) och en allmän förvirring spred sig. Kunde det vara så att det inte alls var någon skillnad utan bara tal om placebo? Vi gjorde ett blindtest till och då tyckte vi allihopa att det kändes som samma öl, ingen av oss kunde helt enkelt skilja dem åt.

Hydrometertestet visade att Norrlands Guld hade densitet ung. 1006 g/l, medan motsvarande värde för Mariestads var 1005 g/l. (För er som inte är insnöade i bryggeritekniska detaljer: Om två öl har samma alkoholhalt och densitet innebär det att de vörter som sattes att jäsa också hade samma densitet. I detta fall där vi har att göra med två ljusa lageröl med samma alkoholhalt skulle detta förhållande peka mot att det rör sig om ett och samma öl.)

Slutsatser:

Panelen var ense: Mariestads Export och Norrlands Guld är samma öl.

Det initiala intrycket att Mariestads Export var mer humlepräglat förklarade vi med att jag redan före provningen lade fram hypotesen att Mariestads Export kanske kunde vara mer humlat för att vara lyxigare. Panelen blev förledd av min välformulerade tanke och detta kan mycket väl ha påverkat vårt initiala intryck;-) För inte kan man väl vara så lurig att man säljer samma vätska under olika namn? Mariestads Export är ju ölet för livsnjutare och Norrlands Guld ölet för dem som vill vara sig själva för en stund.

Även uppgifterna om ölens densitet styrker uppfattningen att det rör sig om ett och samma öl. Skillnaden mellan de två mätvärdena är så liten att den säkert kan förklaras av precisionen i hydrometern eller att det finns variationer mellan satser.

Om det nu trots allt är så att det rör sig om två olika öl inställer sig frågan: Varför göra två olika produkter så lika att det inte är möjligt att känna någon skillnad? Man ska väl inte behöva skicka öl på analys i laboratorium för att kunna säkerställa de eventuella skillnader som finns?

Och ifall samma vätska krängs till olika pris kan är det ännu ett tecken på att den duger åt såväl fleecejackor på tallhedar som den som sitter i en skön, knarrig fåtölj.

/Markus, Johan och Tor

Ps. Verkar råda en viss förvirring när det gäller de härliga Beska, Fyllighet och Sötma cirklarna för Mariestads. Enligt systembolagets hemsida så har ölen knappt någon sötma alls, typ 5 minuter över tolv, men på Spendrups hemsida är klockan kvart över. Godtyckligheten med dessa cirklar gör sig ännu mer påtaglig när inte ens tillverkaren och systembolaget lyckas enas om hur söt ölen är. Följdfrågan är väl hur söt i relation till vad? En sockerbit, en annan fulöl, en bocköl, rödtjut eller sirap;-)
Ps. 2 Som ni kan se är foto ett av min brors största fritidsintressen.

24 kommentarer:

 1. Riktigt bra inlägg mycket roligt att läsa.

  Jag har också hört att Spendrups brygger EN stark öl som dom sedan vattnar ner till rätt styrka (7.2 5.0 4.2 3.5 2.8 2.1) jag trodde knappt att det var sant, men har sedan hört från flera håll att det mycket väl kan vara så.
  Man skall ju alltid ta hörsägen med en nypa salt. Jag har också fått berättat för mig av en kille som jobbat på Krönleins att Stockholm och Skåne skall vara samma öl och att dom bara byter burk, jag provade ölen med den inställningen och tyckte att dom skilde sig lite lite åt men som sagt det kan vara placebo, det fuskas säkert mer än vad vi vet.

  Och inget illa om öl, vin producenter kan dom också.

  /Fredrik

  SvaraRadera
 2. Grymt inlägg, jävlar vad seriöst av er, imponerande! Jag misstänker att jag inte hade kunnat märka någon skillnad jag heller, all ljus macro lager är i princip samma sak för mig..

  SvaraRadera
 3. Underbart inlägg! Stor humor (eller tragik?) om det är så. Blir isf ännu roligare att höra nån säga att de vill beställa sin favorit, Mariestads.

  ps. Jag trodde bilderna var från Spendrups pressavdelning. ds.

  SvaraRadera
 4. Fredrik: Efter vårt högst vetenskapliga test så känns ryktet du har hört inte helt osannolikt. I ovanstående fall är det tal om att sälja samma öl i olika förpackning till olika pris men det ligger ju inte långt ifrån att spä ut starköl för att få folköl eller liknande kreativt bryggande.

  Anders: Med tanke på att jag inte kände någon skillnad alls så drar jag slutsatsen att a) vi har rätt eller b) ljus lager med medelstor beska är inget för mig;-)

  Svedgard: Jo, bilderna håller så hög kvalité att det är svårt att tro att de är tagna av en amatör med den inbyggda kameran på en mobiltelefon.

  SvaraRadera
 5. Helt suveränt inlägg! Kanske borde köpa varsin burk och blindtesta själv :)

  SvaraRadera
 6. Det tycker jag absolut du ska göra, vore kul höra om någon annan upplever någon skillnad mellan ölen. Om så är fallet får man väl sälla sig till de andra människorna med outvecklat doft och smaksinne;-)

  SvaraRadera
 7. Intressant inlägg.
  Jag är dock väldigt förvånad. För om det är samma öl får jag skämmas.
  Förr - innan jag upptäckte riktig öl - så köptes det ofta Norrlands på finlandsfärjan mm. Gillade den inget vidare, upplevde den lite brödig och inte så speciellt god.
  Mariestads däremot tyckte jag var klart mkt bättre. Snacka om att man är lurad om det nu är samma öl. Jag vill dock inte tro att det är det :)

  SvaraRadera
 8. Mycket intressant inlägg.

  Om det stämmer att det handlar om samma öl, ja då kan man verkligen säga att marknadsföring är bland det häftigaste som finns.

  SvaraRadera
 9. Dempa: En polare till mig som jag snackade med idag tyckte att Mariestads var mycket sötare än Norrlands. Frågan är om det är så eller det bara är tal om placebo? Hur som helst så bad jag honom göra ett blindtest och återrapportera vad han kom fram till för något.
  Om det skulle vara så att det är samma öl i olika burkar, finns det då grund för att stämma Spendrups för falsk marknadsföring;-)

  Gyllenbock: Tror inte man ska underskatta hur mycket märke/förpackning/marknadsföring osv. spelar in. Om någon förklarar att en vara är dyrare, mer exklusive eller liknande så upplever man nog den produkten rent generellt som bättre. Kan i och för sig ha omvänd effekt också, att man inte tycker att den är bra.

  SvaraRadera
 10. branding är väl känt inom marknadsföring.
  ta t ex köttbullar på halvfabrikat...STOR del av det som säljs är samma tillverkare....har inte siffrorna exakt...men ofta byter dom inte ens recept..bara förpackning...

  t ex ...kopieringspapper...olika förpackningar....ofta tillverkas dom samtidigt...med två förpackningslinjer till en och samma arkningsmaskin

  slutsats: mycket troligt att samma öl säljs i två olika förpackningar....att det är olika pris beror på att man riktar sej mot olika marknadssegment....då blir prissättningen ofta något justerad.

  SvaraRadera
 11. Hej,
  Ni har tyvärr helt enkelt fel. Det är två unika brygder. Jag tycker det är häpnadsväckande när "ölspecialister" inte känner smakskillnaden. Norrlands är något sötare, lite mindre fyllig och har inte samma beska som Mariestads. Vad gäller spendrups är det också två unika brygder (5,9 och 2,1) som sedan blandas till olika alkoholhalter. Inget konstigt med det utan bara bra då de flesta andra bryggerier blandar ned med vatten. Överhuvudtaget är det så enkelt att Spendrups inte skulle ha tjänat något på att göra bara en brygd för mariestad och norrlands då volymerna (typ 15 miljoner liter var) är så stora att det inte spelar någon roll. Barasåattnivet!

  SvaraRadera
 12. Två såna skitöl spelar väl ingen roll vad de heter. De skulle kunna heta Piss 1 och Piss 2 t.ex.

  SvaraRadera
 13. Jag har nu testat detta med en vän, vi testade att dricka 5 glas av båda sorter, dock 3.5:or och här är vår slutsats:

  Vi som bara är vanliga öldrickare har uppenbarligen lättare att känna ölsmaker än er experter. Min kompis fick rätt 4/5 gånger (han tog fel första) och jag fick rätt 5/5 gånger.

  Ni är alltså urusla på öl och kanske skall byta jobb?

  SvaraRadera
 14. Gör om - gör rätt.

  SvaraRadera
 15. Hej,

  Som bryggmästare på Spendrups skulle jag vilja bringa klarhet kring brygderna Norrlands Guld och Mariestads. Så här ligger det till:

  Mariestads Export och Norrlands Guld är Spendrups två största ölvarumärken. Det är två olika brygder med olika recept med sina egna malt- och humleblandningar. Eftersom vi på Spendrups enbart brygger efter de tyska renhetslagarna så är det naturligtvis ingenting annat än helmaltsöl. Norrlands Guld bryggs med 100 % pilsnermalt, 2 humlegivor; en med extrakt och Magnum pellets, den andra med Perle pellets.

  Mariestads Export bryggs med Pilsnermalt och en relativt stor del Münchnermalt. Humlesorterna är Extrakt, Magnum, Perle och Spalter Select. Även här uppdelat på två givor. Den samlade humlegivan i Mariestads Export är drygt 8 g Alfa-syra /hl och i Norrlands Export ligger vi under 8 g Alfasyra /hl. Münchnermalten i Mariestads Export gör att brygden känns fylligare och elegantare än i Norrlands Guld. Men eftersom alkoholhalten och restextraktet är på samma nivå i bägge brygderna så ligger också båda två på samma stamvörtsnivå, d v s 12ºP. Det vill säga att de jäser ut lika mycket, restextraktet ligger runt 2 %.

  Brygderna hålls naturligtvis helt separata och blandas aldrig med varandra.


  Hälsningar Richard Bengtsson, stolt bryggmästare på Spendrups

  gm

  Katarina Jansson, stolt informatör på Spendrups

  SvaraRadera
 16. Norrlands guld=100 % pilsnermalt
  Mariestads=? % pilsnermalt ? % munchenermalt

  varför samma färg?

  TP

  SvaraRadera
 17. Jag dricker nästan bara norrlands guld men mariestads kan jag knappt svälja så skillnad är det. Norrlands är en av mina favoriter och Mariestads är en av dom äckligaste ölen jag vet, om inte den äckligaste.

  Hälsningar Björn Pettersson

  SvaraRadera
 18. Men idag har jag köpt en Mariestad export med Norrlands guldkapsyl på.
  Hmm... Kassörskan hade aldrig sett det förut, men de två ölsorterna verkar ju leva väldigt nära varandra.

  SvaraRadera
 19. fan va coolt:D har alltid trott att mariestad var goölen, men det visade ju att norrlands var matchens vinnare!! cred 2 u guys!

  SvaraRadera
 20. Att du köpt en Mariestads med guldfärgad "tab" beror på att operatören vid tappmaskinen räknat lite fel :)

  Ölburkarna levereras utan lock, de sätts på burkarna efter att de fyllts med öl och locken matas från magasin på cirka 40 000 lock.

  Därför gäller det att operatören har lite framförhållning när det börjar bli dags att byta till en ny sorts öl med ny burk och nya lock. Man måste alltså börja mata i de nya locken i magasinet när det är cirka 40 000 burkar kvar att fylla.

  Ibland blir det inte helt perfekt och då kan det hända att ett mindre antal burkar får fel färg på locken, antingen "de sista burkarna på den första sorten" eller "de första burkarna av den nya sorten" beroende på om man bytt lock för tidigt eller för sent.

  Oftast rättar man till detta genom att antingen plocka bort de felaktiga locken ur magasinet manuellt eller så kasserar man de fåtal burkar som får fel färg på locken, men är bägge sorterna Spendrups eget varumärke, och inte öl som bryggs på licens så görs det inte alltid.

  Det rör sig oftast inte om mer än maximalt ett hundratal burkar av de många miljoner som tillverkas varje vecka och därför är det såklart ovanligt att man lyckas hitta en sådan i butik :)

  Så visst lever Norrlands och Mariestads nära varandra, men inte mer så än Heineken och Loka eller Arboga och Schweppes. De fylls och förpackas i samma maskiner och av samma personer, men maskinerna görs rent emellan sorterna så att det inte ska kunna blandas. Att Norrlands och Mariestads är samma öl stämmer helt enkelt inte.

  // Stolt arbetare på Spendrups

  SvaraRadera
 21. i have no idea whether Mariestads Export and Norrlands Guld are the same kind of beers, i am not so good when it comes to beer brands. I can however be of great help with reliable information, which you can find by following the link below.
  Dissertation Writing Help

  SvaraRadera