
Varför överhuvud-taget göra ett sådant här ölstest är den första frågan vän av ordning ställer sig. Ett är då säkert, det beror inte på något brinnande intresse för dylika tokfiltrerade essensöl. Ska jag vara helt ärlig så minns jag faktiskt inte när jag senast drack vare sig Mariestads eller Norrlands och det ger mig en känsla av välbefinnande. Ölfascist, javisst!
Nåväl, varför ens bry sig om att testa öl man ogillar? Idén kommer ursprungligen från Double Bastard Beer Blogblog (Läs inlägget Myten om Mariestads publicerad 2008-09-07). DB hävdade att Mariestads och Norrlands bryggs i samma tankar och ställde frågan om det fanns fler likheter mellan ölen än så. Jag konstaterade att bägge har 5,3 volymprocent alkohol och det ger en fingervisning om att det faktiskt finns en möjlighet att det är samma öl.
Efter en diskussion med min bror och en ölbryggande kompis så beslutade vi oss för att utföra följande test på mellandagarna förra året i Ångsta (Jämtland). Mitt ibland vertikalprovningar av Yeti så klämde vi in lite smakkalibrerande industrilager och gjorde en insats för ölvetenskapen;-)
Så här gick vi till väga:Två burkar inhandlades:
Norrlands Guld 08 sept 09 11:06X
Mariestads Export 14 sept 09 15:05X
Burkarna hade förvarats på samma ställe och vätskan hade temperaturen 11°C. Vi använde oss av samma sorts glas och vid första testet var det känt vilket prov som var vilket öl. I den andra och tredje omgången genomförde vi sedan ett blindtest.

En skvätt öl sparades av båda sorter för mätning av densiteten med hjälp av en vanlig hydrometer. Koldioxiden vispades bort i de två proven för korrekt mätning och kalibrering gjordes med hänsyn till temperatur.
Vad blev resultatet då?Samtliga inblandade ölprovare enades om att färg, skum och doft var identiska för de två märkena. Kolsyrehalten verkade också vara densamma. I den första omgången, där det alltså var känt vilket prov som var vilket så tyckte alla att det var något mer humlebeska i Mariestads Export. När vi sen gick över till blindtest blev det genast svårare, två av tre blandade nu ihop ölen (däribland jag) och en allmän förvirring spred sig. Kunde det vara så att det inte alls var någon skillnad utan bara tal om placebo? Vi gjorde ett blindtest till och då tyckte vi allihopa att det kändes som samma öl, ingen av oss kunde helt enkelt skilja dem åt.
Hydrometertestet visade att Norrlands Guld hade densitet ung. 1006 g/l, medan motsvarande värde för Mariestads var 1005 g/l. (För er som inte är insnöade i bryggeritekniska detaljer: Om två öl har samma alkoholhalt och densitet innebär det att de vörter som sattes att jäsa också hade samma densitet. I detta fall där vi har att göra med två ljusa lageröl med samma alkoholhalt skulle detta förhållande peka mot att det rör sig om ett och samma öl.)
Slutsatser:Panelen var ense: Mariestads Export och Norrlands Guld är samma öl.
Det initiala intrycket att Mariestads Export var mer humlepräglat förklarade vi med att jag redan före provningen lade fram hypotesen att Mariestads Export kanske kunde vara mer humlat för att vara lyxigare. Panelen blev förledd av min välformulerade tanke och detta kan mycket väl ha påverkat vårt initiala intryck;-) För inte kan man väl vara så lurig att man säljer samma vätska under olika namn? Mariestads Export är ju ölet för livsnjutare och Norrlands Guld ölet för dem som vill vara sig själva för en stund.
Även uppgifterna om ölens densitet styrker uppfattningen att det rör sig om ett och samma öl. Skillnaden mellan de två mätvärdena är så liten att den säkert kan förklaras av precisionen i hydrometern eller att det finns variationer mellan satser.
Om det nu trots allt är så att det rör sig om två olika öl inställer sig frågan: Varför göra två olika produkter så lika att det inte är möjligt att känna någon skillnad? Man ska väl inte behöva skicka öl på analys i laboratorium för att kunna säkerställa de eventuella skillnader som finns?
Och ifall samma vätska krängs till olika pris kan är det ännu ett tecken på att den duger åt såväl fleecejackor på tallhedar som den som sitter i en skön, knarrig fåtölj.
/Markus, Johan och Tor
Ps. Verkar råda en viss förvirring när det gäller de härliga Beska, Fyllighet och Sötma cirklarna för Mariestads. Enligt systembolagets hemsida så har ölen knappt någon sötma alls, typ 5 minuter över tolv, men på Spendrups hemsida är klockan kvart över. Godtyckligheten med dessa cirklar gör sig ännu mer påtaglig när inte ens tillverkaren och systembolaget lyckas enas om hur söt ölen är. Följdfrågan är väl hur söt i relation till vad? En sockerbit, en annan fulöl, en bocköl, rödtjut eller sirap;-)
Ps. 2 Som ni kan se är foto ett av min brors största fritidsintressen.