tisdag 18 augusti 2009

Hur mycket vatten går det åt för att brygga öl?

Hittade en intressant artikel kring detta på denna hemsida:
Waterworld

För er som inte orkar plöja igenom hela texten så har SAB Miller och WWF (Världsnaturfonden) har gjort en studie som visar att det mesta av vattnet som går åt för att tillverka öl inte försvinner i själva bryggprocessen utan vid odlingen av råvarorna; dvs. i jordbruket.

Lite intressanta fakta plockade ur texten:
-För varje liter av Castle Lager and Carling Black Label som bryggs i Sydafrika av går det åt osannolika 155 liter vatten. 98,3% av detta vatten används vid bevattning av grödorna både i Sydafrika och de som måste importeras.
-Hos Plzeňský Prazdroj i Tjeckien så går det åt ca 45 liter vatten för en liter Pilsner Urquell. Här är ca 90% av vattenförbrukningen kopplade till odlingen av råvaror.

Poängen med studien är att kartlägga vattenförbrukningen, hur stora mängder som går åt i de olika leden i tillverkningsprocessen och hur detta påverkar kringliggande miljö och slutligen industrin i fråga.

Extra glädjande för oss öldrickare är att det, enligt artikeln, finns en oberoende studie som visar att det behövs upp till tre gånger så mycket vatten för att producera juice, kaffe och vin. Snacka om resursslöseri;-)

/Markus

2 kommentarer:

  1. Hugaligen vilka mängder vatten som går till spillo. Man blir nästan rädd att haven kommer torkas ut av konsumtionen :-P

    SvaraRadera
  2. Ha, ha... ja det är bäst man passar på att dricka vatten nu för om några år kanske allt har blivit öl/vin/juice eller dylikt;-)

    SvaraRadera