söndag 11 april 2010

Jack Daniels + Breakfast Stout = Kentucky Breakfast Stout?Läste någonstans att om man vill göra en egen bourbonöl (bärs lagrad på amerikanska bourbonfat) så kunde man blanda i lite whiskey i lämplig bira. Sagt och gjort, jag tog en uns Jack Daniels, rock 'n' roll drycken nummer ett, och hällde därefter i Founders Breakfast Stout i glaset. (Efter Dempas påpekande så får jag förtydliga att JD inte en riktig bourbon utan en Tennessee whiskey. Ingen gigantisk skillnad men rätt ska självklart vara rätt.) Tanken var att se om det gick att förvandla ölen till en Kentucky Breakfast Stout.

Mina intet ont anande gäster Rickard och Anders hade bara fått reda på att jag hade ett test/experiment på gång. Med glasen i näven så de rätt bekymrade ut, kommentarer som "den här ölen är rätt stark", "jävlar vad spritigt!" samt "har du blandat vodka i ölen eller?" haglade. Ingen kunde räkna ut vad det var för öl men det var ju å andra sidan inte så konstigt, det riktigt stank alkohol och bourbon ur våra glas och det smakade etter värre. Den lilla stoutkaraktär som fanns kvar försvann som en nål i en höstack och vi satt med en ölbaserad grogg av det tyngre slaget.

Nja, det här experimentet var synnerligen misslyckat och min slutsats är att jag antagligen blandade lite för mycket JD i våra glas alt. att det denna typ av blandning bara resluterar i spritig busgrogg. Vill man få vanilj-, ek- samt bourbontoner ska man banne mig lagra ölen i tunna och inte försöka fixa det hemmavid.

Slutresultatet: Ett stycken pajad Breakfast Stout hamnade omgående i vasken.

/Markus

9 kommentarer:

 1. Hur mycket JD hade du i då? Problemet med såna här grejer är ju att man bara vill ha den där goda smaken, inte spritigheten med i bilden. Friskt vågat i alla fall!

  SvaraRadera
 2. Jag fick testa ett smakprov på nån sorts hembryggd starkare porter/stout där man tillsatt 3cl JD per liter. Visste man inte bättre kunde man definitivt misstänka att den lagrats på bourbonfat. Så jag tycker du ska försöka igen men med så otroligt mycket mindre whiskey. Nu vet jag inte hur mycket du hade i men jag misstänker mer än 1 cl på den där stackars 355 ml-flaskan öl? :)

  och btw, akta nån whiskeynörd blir galen - JD är inte bourbon utan tennessee-whiskey. det är viktigt det där ;)

  SvaraRadera
 3. Alexander: Tog extremt lite, använde mig av en liten kopp för hostmedicin och det blev väl ca 10 ml per glas. Ölen delades hyfsat jämnt mellan glasen. Uppenbarligen var det alldeles tillräckligt för att paja en alldeles underbar öl.

  Dempa: Tänkte ta det extremt lugnt med whiskeyn så några 1 cl var det inte tal om. Hm... har inte några fler Breakfast Stout att offra så på just det här experimentet så får jag nog passa. Får kanske köpa någon Slottskällans IS och pröva, då kanske det blir som vilken fatlagrad BrewDog öl som helst.

  Jo, det är sant. Frågan är om det blivit bättre med Jim Beam; känner mig rätt tveksam;-)

  SvaraRadera
 4. men.. är inte 10 ml = 1 cl ? :)

  SvaraRadera
 5. He, he... nu jäklar läser jag kors och tvärs här. Får skylla på tillfällig sinnesförvirring eller dylikt.

  Nåväl, det blev åt h-vete för mycket så nästa gång får man väl ta 1 ml. Men det är klart, med tanke på vilken fena jag är på måttenheter så blir det väl en liter istället;-)

  SvaraRadera
 6. Dempa: Kollade på hostmedicin muggen jag använde och det blev ca 5 ml per glas. Iof inte en cl per glas men det blev 1,5 cl på hela flaskan.

  Nåväl, bättre lycka nästa gång.

  SvaraRadera
 7. Nästa gång kör vi 1cl Breakfast stout på en flaska "bourbon" ;)

  SvaraRadera
 8. Anders: Det låter som en finemang idé, det är ju svårt att få det sämre än den smörja vi drack i helgen.

  SvaraRadera