fredag 11 september 2009

Moloken – kanske Sveriges just nu bästa band


Our Astral Circle - 2009

Var ett bra tag sedan jag skrev något om musik så nu är det hög tid att jag gör det. Vad passar bättre än att tipsa om ett relativt nytt band från mörkaste norrland med det passande namnet Moloken. Bandet bildades någon gång 2007 och de släppte sin första EP ”WE ALL FACE THE DARK ALONE” 2008. Var inte så jätteförtjust i deras första släpp. Materialet lät lovande men sången var på tok för klen och ljudet på skivan var inte mycket att hänga i julgranen; burkigt och utan kraft.

Fick höra lite demoversioner av några låtar till deras nya skiva och tyckte det lät redigt mycket bättre, trots hafsig produktion och, flämt, ostämd/ointonerad gitarr. (Lova bättring annars kommer jag och jagar er med min strobostomp;-) Inte fantastiskt bra denna gång heller men ett stort kliv framåt och det gav en fingervisning om att något riktigt bra var på gång.

Nu har äntligen Molokens första fullängdare kommit och jag är helt golvad! Det här är nog det bästa svenska skivsläppet för året, i varjefall inom doom/hardcore/metal genren. Musikaliskt låter det som en blandning av Isis, King Crimson, Neurosis, Burst och en liten nypa Meshuggah. Bandet har, som så många andra ångestkonstellationer klumpats ihop med Neurosis och Cult of Luna. Personligen tycker jag det finns en hel del beröringspunkter rent stämningsmässigt men att det musikaliskt är rätt stora skillnader. Där tidigare nämnda band kommer från hardcorevärlden så har Moloken mer metal och 70-tals progginfluenser. Istället för att mala på i rak 4/4:a hela tiden så fixas det och trixas en hel del med udda taktarter. Lägg till arrangemang som vågar bryta mot intro/vers/refräng/vers/refräng/stick/refräng-normen och ni har Moloken i ett nötskal.


Molten Pantehon live

Några personliga favoriter är Molten Pantheon (Stenhård hardcore/metal med ett ruskigt skönt King Crimson influerat slutparti som sparkar arsle), Untitled II (Mörkt och stämningsfullt med lite TOOL vibbar) och slutligen 11”12 (så här skulle Neurosis ha låtit om de diggade norsk black metal, LSD och udda taktarter).

Köp för böveln!

/Markus

Ps. Lämplig öl att inmundiga i samband med en lyssningssession med Moloken: något mörkt och kärvt liknande Yeti Imperial Stout (Great Divide). Hm... rackarns att man inte har någon hemma i kylen.(Nämner någon Corona ska jag personligen kölhala personen i fråga!)
Ps. 2. Hela skivan finns för tillfället på http://www.myspace.com/moloken

10 kommentarer:

  1. Sitter och lyssnar i detta nu. Din beskrivning passar bra in på det och ibland känns det till och med lite Breach-igt. Vid sådana tillfällen blir jag lite glad :)

    SvaraRadera
  2. Tackar tackar för recensionen. Skitkul att få såna här lovord =)

    /Jakob

    SvaraRadera
  3. Jo jag instämmer, finns en del Breachvibbar på skivan också.

    SvaraRadera
  4. haha diggar öltipset till musiken!! ska prova, om ja får tag på ölet;) finns det på bologet?? /nicklas

    SvaraRadera
  5. Jakob: Det var så lite så.

    Nicklas: Tyvärr går inte Yeti att få tag på systembolaget för tillfället. Senaste gången det togs in är slutet av 2007. Köpenhamn, ölbyten, vissa krogar eller http://crackedkettle.nl/store/ är nog enklaste/bästa sättet tyvärr.

    SvaraRadera
  6. Skivan är enormt bra. Perfekt till en iskall miller.

    SvaraRadera
  7. Moloken, Kings of Doomcore, avnjuts bäst med en iskall spendrups Brightbrew, 50% mindre kolhydrater! /Jonas

    SvaraRadera
  8. Men ge dig din förvillade cykelmarodör!

    SvaraRadera